Takım, insanların bilgi birikimlerini ortak bir hedef için bir araya getirmesidir. Takımın içerisinde aidiyet duygusu olduğunda kişiler özverili çalışmakta ve kendi performanslarını zirve noktaya taşımaktadır. Takımlarda liderlik ve iletişim başarıyı doğrudan etkileyen faktörlerdendir.
Takım koçluğu, bir grup yönetici ya da yönetici ile çalışan tek bir koçun takım liderliğini içerir. Liderlik koçluğunun çeşitli türlerinden biri olan takım koçluğu, takım üyelerine mevcut potansiyelinin ve yeteneğinin ötesine geçme fırsatı verir. Takım üyeleri kimi zaman ne kadar büyük işleri başarabileceklerinin farkında değiller. Takım koçları bu farkındalığı yakalamak için gerekli olan motivasyonu ve özgüveni sağlamaktadır.
Şimdi iyi bir takım koçunun sahip olduğu özellikleri inceleyelim.
Bir takım koçu, insanlara birçok yönden koçluk yapma yeteneğine sahip olabilir, fakat hedef bir bütün olarak takım için öğrenmeyi kolaylaştırmaktır. Bireysel öğrenmeler asıl amaç değildir. Koç, takım üyelerinin takım ve hedefleri kapsamında fikir edinmeleri ve farklı tutumlar sergilemeleri için yeni güzergahlar keşfetmelidir. Bireysel değerlendirme ve geri bildirim, takım koçluğunun bir parçası olabilir, fakat her zaman genel ekip etkinliğinin iyileştirilmesi ana konudur.
Koçlar, takımın içinde faaliyet gösterdiği karmaşık organizasyonel dinamikleri anlamalıdır. Organizasyonel dinamikler takımlar için çok önemlidir.Takım koçları bununla detaylı olarak ilgilenir.
Takım dinamikleri genellikle öngörülemezlik yaratır. Takımlarda neyin ne zaman olacağı belli değildir. Koçlar, takımın yönünü ve belirli sonuçlarını yönlendirmeyi beklememelidir. Bunun yerine, takımın nasıl çalıştığını öğrenmeye istekli olmalı ve buna göre koçluk rotalarını belirlemelidir.
Koçların sınırları anlama, tanımlama ve yönetme konusunda becerilere sahip olmaları gerekir. Bir takım koçu, takım içindeki birçok ilişkiye çok hassas bir şekilde uyum sağlamalıdır. Adaptasyon süreçleri hızlı gerçekleşir.
Takım koçluğunun her daim hızlı sonuçlar vermesini bekleyemezsiniz. Koçun takıma, takımın koça alışma süreci vardır. Alışma ve çözümleme basamaklarından sonra işler daha hızlı bir şekilde akmaya başlar.Takım koçları, takımın motivasyonunu ayakta tutar ve performansı artırır.
• Kurum kalitesini artırır.
• Kişisel önceliklerin yerini takım önceliklerinin almasını sağlar.
• Takım içi bağlılığı artırır.
• Takım içinde yaşanan ve yaşanabilecek sorunları engeller.
• Takım içerisinde güven olgusunu oluşturur.
• Takımın gerçek ve en iyi potansiyelini ortaya çıkarır.
• Takım kültürünü destekler.
• Takım üyelerinin takıma aidiyet duygusu beslemesine yardımcı olur.